Hoya isabelchanae este numită după Isabel Claire Chan Yuen Ching, fiica cea mai mică a Elisabeth Chan, patron din Singapore al cercetării botanice și grădinar cu interes pentru hoyi.
În natură, habitatul Hoya isabelchanae este cunoscut doar din Gunung Boliohutu, Sulawesi (Indonezia, Sulawesi, Gorontalo, Gunung Boliohutu, 400 m, 23 apr 2002), unde a fost colectat în 2002 și plasat în Grădina Botanică Regală din Edinburgh, unde a înflorit în mod regulat într-un seră din mai până în octombrie. Soiul a fost colectat într-o pădure virgină, unde a crescut într-o zonă deschisă umbroasă pe un copac în decădere la o înălțime de 12 m. Hoya isabelchanae este cultivată pe scară largă în colecția Gerard Paul Shirley sub numerele GPS10161 și 7-35.
Hoya isabelchanae este un hoya alpinism epifit cu suc lăptos în toate părțile plantei. Flagelurile sunt subțiri, târâtoare, atârnate. Internodele (2) 4–6 (–10) cm × 1–1,5 mm, verde mat sau maro, pubescente la o vârstă fragedă, aproape netede la maturitate. Rădăcinile aeriene se formează uneori sub noduri. Frunze pe pețioli curbați 4–6 (–8) × aproximativ 1,5 mm, verde pal, pubescenți; rotunjit-ovat (oval), convex, cărnos și dur (1,5–) 2–4 (–7) × (1–) 1,5–2,5 cm. Baza frunzelor este în formă de pană (rotundă), vârful este obtuz (rotund). Venația este pinnată, venele secundare sunt implicite.
În umbrela cu flori, se deschid 10-15 flori individuale de culoarea rodiei coapte. Inflorescența este pozitiv geotropică, ușor concavă. Lamele jantei acoperite cu peri sunt întoarse înapoi. Corola florii are un diametru de 8-10 mm, aproximativ 16 mm când este extinsă. Coroana este galbenă, petalele sale sunt împărțite în două părți, partea exterioară este roz, partea interioară este roșiatică.
Hoya isabelchanae aparține secțiunii Acanthostemma (Blume) Kloppenburg, în ale cărei reprezentanți lobii corolelor sunt răsuciți în spate, lobii externi ai coroanei sunt cu doi lobi. Cu o corola atât de mare (8-10 mm în diametru), Hoya isabelchanae este una dintre cele mai mari soiuri cu flori din Acanthostemma, comparabilă doar cu Hoya benchaii (corola cu diametrul de 9-12 mm), Hoya kloppenburgii (10-12 mm), Hoya rundumensis ( 7-10 mm) și Hoya sigillatis ssp. sigillatis (7-10 mm), toate din insula Borneo. Toate pot fi separate de Hoya isabelchanae deoarece corola lor este pubescentă, în timp ce în Hoya isabelchanae corola este acoperită cu peri. Dintre Acanthostemma din Sulawesi, Hoya isabelchanae este asemănătoare din punct de vedere vegetativ cu Hoya brevialata și Hoya pallilimba, care cresc sub formă de aglomerări mari de tulpini slabe și căzute și au lame de frunze subțiri rotunde sau ovale. De asemenea, au inflorescențe bombate geotrope pozitive similare. Cu toate acestea, Hoya isabelchanae poate fi separată de Hoya brevialata și Hoya pallilimba deoarece are flori mult mai mari, iar Hoya brevialata și Hoya pallilimba au flori de aprox. 5 mm în diametru, în timp ce Hoya isabelchanae are flori de 8-10 mm în diametru. Lobii coroanei Hoya isabelchanae sunt aproape plate, în timp ce coroanele Hoya brevialata și Hoya pallilimba au o petală interioară situată mult mai sus decât partea exterioară a petalei. În plus, corola Hoya brevialata și Hoya pallilimba este pubescentă, în timp ce corola Hoya isabelchanae este acoperită cu peri.
9C0A2305-4741-4487-905A-AE80658651B1
100817B5-6728-4889-B747-01FE2473D535
50B0CE11-B5A6-4B60-816C-396F174A684B
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: getama
Mesaj:
getama
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.